Travel

Jalan Singapura – Fakta Menarik & Sejarah Ringkas

Photo of author

By John Wick

Singapura ialah sebuah negara berbilang kaum dan menunjukkan sejarahnya pada papan tanda hijau di sepanjang jalannya. Artikel ini menyediakan sejarah ringkas dan fakta menarik tentang asal usul jalan-jalan Singapura yang terkenal.

Jalan Bugis

Jalan Bugis adalah salah satu jalan tertua dan paling terkenal – kini dikenali sebagai lorong membeli-belah untuk pelancong dan warga Singapura. Ia mempunyai gerai makanan yang berselerak, kedai barangan berjenama dan dihias semula sepenuhnya sebagai pasar jalanan yang terkenal.
Pada asalnya, jalan itu sama seperti di tepi jalan – menjamu selera, mempamerkan rancangan bertema dewasa dan sarang permainan perjudian. Penjaja membawa perniagaan barangan dan makanan ke Jalan Bugis.

Jalan Keong Saik

Jalan di Singapura ini dinamakan sempena seorang Ahli Perniagaan Singapura yang berjaya. Dia menyuarakan hak untuk wanita dan membawa kesedaran tentang pendidikan. Kemudian, beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Perbandaran dan Keadilan Keamanan.

Bukit Merah

Maksud duniawi “Red Hill” ialah “Bukit Merah”. Sejarah menceritakan bahawa jalan ini dinamakan sempena nama seorang sultan licik yang menghantar tenteranya untuk membunuh seorang budak lelaki yang tidak bersalah di bandar itu. Ia juga disingkatkan sebagai “Bt Merah”. Ia adalah sebuah bandar baru dan kawasan perancangan di bahagian selatan Singapura.

 

Jalan Jiak Chuan

Jalan ini diberi sempena nama seorang hartawan, “Tan Jiak Chuan,” yang meninggalkan sejumlah besar peninggalan wangnya selepas kematian untuk pembangunan Hospital Tan Tock Seng dan Institusi Raffles.

Chao Chu Kang

Terdahulu, ia merupakan kawasan tanaman getah dan perumahan kampung. Jalan ini dinamakan sempena nama pemilik ladang yang dikenali sebagai “Kangchu”. Chu bermaksud “Tuan” dan Kang bermaksud “Tebing Sungai”. Ia merujuk kepada pemilik kebun getah di kawasan tersebut. Pergi ke pembekal pangkalan data kod pos yang dipanggil Postcodezip.com Mereka menyediakan semua kod pos dan kod jalan untuk negara dan bandar yang berbeza. Anda boleh mendapatkan poskod yang anda inginkan untuk pakaian dan penghantaran anda dari sana. They provides the best Singapore postal code database for all cities of singapore and their states.

Sengkang

Makna perkataan Sengkang ialah “Pelabuhan Sejahtera”. Tempat ini adalah perkampungan nelayan, bersebelahan ladang lada, getah dan nanas. Jalan ini telah mengalami pembangunan pesat selama beberapa dekad.

Bukit Ann Siang

Kawasan ini pernah dinamakan Bukit Gemmill dan Bukit Scott. Kemudian, ia dinamakan sempena Chia Ann Siang, seorang ahli perniagaan terkenal & kaya. Jalan Ann Siang menghubungkan kawasan bukit ini ke Jalan Kadayanallur.